top of page

AMERIKABÅTEN

​Gitaristen og komponisten Trond Kallevåg har på få år etablert seg som en av de mest spennende gitaristene og komponistene i Norge i dag. Flere utenlandske anmeldere har trukket paralleller til gitarstorheter som Bill Frisell og Ry Cooder. Hans to forrige Hubro-utgivelser, «Bedehus & Hawaii» og «Fengselsfugl» ble hyllet av norske og utenlandske anmeldere for sitt ærlige og lyriske uttrykk. Platene ble spilt inn i studioet til Geir Sundstøl som også medvirket med sitt sublime steelgitarspill som perfekt matchet Trond sin affeksjon for atmosfærisk filmmusikk, forsiktig bedehussakralitet og polynesisk exotica.

Til prosjektet «Amerikabåten» tar han denne gang utgangspunkt i den store drømmen og livet ombord Amerikabåtene som fraktet nordmenn over til Amerika helt frem til midten av 1900-tallet. Mange opplevde også sjøen som et liberalt fristed hvor man turte å være seg selv uten datidens konformiteter. Overfarten hadde en hypnotisk tiltrekningskraft på de som ikke passet inn, ofte de nyreligiøse og lovløse. ​

 

Fra hans hjemsteds bedehus og hans arbeid med innsatte i Oslo Fengsel har Trond latt seg av inspirere av sine møter med lukkede rom og miljøer som står ved siden av det etablerte. De gamle skillingsvisene var populære i disse miljøene har også inspirert Trond. 

Hans første plate «Bedehus & Hawaii» (2019) var inspirert av hans fascinasjon for gamle norske skillingsviser og hans besteforeldre som vokste opp i Bedehusmiljø på vestlandet. Hans forrige plate Hans andre plate «Fengselsfugl» (2021) var også inspirert av skillingsviser og gamle norske fengselsviser, men også inspirerer av hans arbeid med innsatte i i Oslo Fengsel under pandemien. Platen kunne like gjerne vært filmmusikken til fengselsfilmen Wim Wenders aldri lagde.

 

Besetning:

Trond Kallevåg - gitarer og pedalsteel 

Daniela Reyes - trekkspill, nøkkelharpe og gitarer

Selma French - nøkkelharpe, fiolin og gitar

Håkon Aase - fiolin 

Jo Berger Myhre - bass og gitar

Ola Øverby - trommer, sag og glass

«Gitaristen Trond Kallevåg og bandet hans lager stemningsmettet instrumentalmusikk som er en fryd å høre på»

 - Geir Rakvåg – 5/6 Dagsavisen

  

"Scandinavian musicians seem to be the only ones in Europe who can compete with their American counterparts»

- Telerama (France)

 

"Perfect medicine against the wear and tear of modern life"

 - Musicmap (Best 20 International albums released in 2019)

bottom of page